Parasieten, Bacteriën & Virussen

Beeld Parasieten
In de rubriek “Parasieten” worden de verschillende ziekteverwerkers beschreven die voor kunnen komen op vissen. Carp Care heeft hiermee tot doel om u te helpen ziektes te herkennen, te voorkomen en eventueel te behandelen. Behandeling geschied geheel op eigen risico.

Deze rubriek is onder te verdelen in 3 blokken: 

  • Parasieten & Bacteriën
  • Virussen

De beschreven parasieten zijn

Komt uitsluitend voor op zoetwatervissen. Er bestaat wel een zoutwatervariant, maar die gaat door het leven onder de naam Brooklynella.
Lees meer…

Costia is een van de kleinste protozoa die onze karpers het leven zuur kunnen maken.
Lees meer…
Gyrodactylus of huidworm is een echt miniatuurmonster dat zeer regelmatig op vissen wordt aangetroffen.
Lees meer…
Het klokdiertje een niet al te gevaarlijke parasiet, die alleen bij het massaal voorkomen op voornamelijk beschadigingen van de vis een wond lelijk kan openhouden.
Lees meer…
De kieuwworm parasiteert, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk op de kieuwen van de vis en is daarmee een zeer gevaarlijke parasiet.
Lees meer…
HDe inheemse karperluis (Argulus Foliaceus) is een vaak voorkomende plaag op karpers. De naam karperluis is enigszins misleidend.
Lees meer…
De zichtbare witte stip is het volwassen stadium van de parasiet die in de huid is gedrongen. De protozo kapselt zich in en vormt een cyste.
Lees meer…
Trichodina is één van de meest voorkomende parasieten op de karper. Het klinkt een beetje raar, maar het is tegelijkertijd ook één van de mooiste.
Lees meer…

De beschreven virussen zijn

CEV is echt een voorjaar virus welke tot 18 graden Celsius water temperatuur actief is. Zodra het water boven de 18 graden komt is het virus niet meer actief.
Lees meer…
De meest gevreesde ziekte onder karper wordt veroorzaakt door het karper Herpes Virus (KHV). Telkens duiken nieuwe varianten op.
Lees meer…