Verkeerde voeding
Een uitgebalanceerde voeding is letterlijk van levensbelang. Let erop dat bij dierlijke eiwitten “lichaamseigen” eiwitten (vismeel, garnalen, watervlooien etc.) worden gebruikt. Deze zijn voor een karper veel beter verteerbaar, waardoor minder voer nodig is en de belasting van het water afneemt. Plantaardige eiwitten zijn voor een karper vrijwel altijd goed verteerbaar.
Pas de voeding aan op de seizoenen. Een vis is koudbloedig en heeft in de wintermaanden veel minder behoefte aan (eiwitrijk) voer. Het lichaam van een koudbloedig dier draait bij een koudeperiode op een laag pitje. Pas op met teveel snelle koolhydraten (suikers).
Voer niet teveel, maar zeker ook niet te weinig. Een verkeerd voerpatroon of slechte voeding kan tot gevolg hebben dat de karper vermagert of juist vervet. Stop helemaal met voeren als de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius komt. Dit is niet zielig, een koudbloedig dier is onvergelijkbaar met een warmbloedig dier dat continu voeding nodig heeft om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het doorvoeren bij lage temperaturen kan tot gevolg hebben dat de vis méér energie verliest door de vertering dan dat het oplevert.
Wat is goed voer
Een goed voer bevat voldoende vitaminen en mineralen. Pas op met voedingssupplementen gemaakt voor de mens. De behoefte van een vis wijkt hier van af. Pas zeker op met teveel in vet oplosbare vitamines (A, D, K en E) en koper. Vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in het vetweefsel en de lever. Anders dan bij de wateroplosbare vitamines (B en C) wordt een teveel hier niet door de vis uitgescheden. Vetoplosbare vitamines zijn giftig in te grote hoeveelheden.
Beter rendement
Meerdere keren kleine beetjes voeren en het voer eerst even voorweken komt de vertering ten goede. U haalt op deze manier meer rendement uit het voer, de organische belasting van het water vermindert en de vissen blijven actiever. Een voerautomaat is geen overbodige luxe!