Stress

Misschien herkend u dit ook wel bij uzelf. Wanneer u een stressvolle periode heeft, slaat vaak een griepje toe. Onze weerstand is op dat moment verlaagd. Bij vissen is dit niet anders, misschien wel nog gevoeliger als bij de mens.

Bij langdurige stresssituaties zijn alle levensfuncties gericht op overleven. Het afweergestel (een behoorlijke energieverbruiker) is van minder belang. De aanmaak van witte bloedlichaampjes/afweercellen stagneert. De vis kan zijn leefomgeving niet ontvluchten en staat daardoor onder voortdurende stress. Het gevolg is dat de vis vatbaarder wordt voor ziekteverwekkers.

 

Gezonde vis, gezonde omgeving

Stress kan ontstaan door slechte waterkwaliteit, een onnatuurlijke omgeving, voortdurend gevaar van buitenaf (katten, reigers), omgevingslawaai, trillingen, overbevolking, vervoer, te vaak vangen, transport etc. Een gezonde vis in een gezonde omgeving is in staat om vele ziekteverwekkers zelf de baas te blijven. Het angstvallig vermijden van een kikkertje of eendje in de vijver is dan volstrekt onnodig.

Waterkwaliteit en weerstand

Zorg naast een optimale waterkwaliteit voor voldoende schuilplaatsen. Deze schuilplaatsen worden door kleine vissen nog meer gewaardeerd dan door grote. Optimale omstandigheden zorgen voor een goede algemene weerstand. Deze afweercellen worden bij vissen onder meer aangemaakt in de milt, de kopnier en de tymus.

De mate van weerstand is van groot belang. Een vis die onder de juiste leefomstandigheden, zal een hogere weerstand hebben dan een vis die in slechte condities wordt gehouden. Door deze weerstand zullen ziektes niet zo snel kunnen uitbreken.

Andere preventieve maatregelen